Kinderfysiotherapie ‘ in huis’ in samenwerking met MedSupport

Kindernet vindt het belangrijk dat er gekeken wordt naar de brede ontwikkeling van kinderen. Hierbij denken we niet alleen aan bijvoorbeeld de cognitieve ontwikkeling of taalontwikkeling, maar ook zeker aan de motorische ontwikkeling van kinderen. Wij hebben al verschillende expertises in huis die wij kunnen inzetten bij eventuele hulpvragen van onze medewerkers en u als ouder(s).

Zoals u mogelijk al weet, hebben wij sinds kort, bij onze locatie de Bloementuin, ook de samenwerking met een kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeute, Nadia Altena van MedSupport, komt bij ons op de locatie voor u als ouder om deel te nemen aan een inloopspreekuur. Wij houden u via Facebook op de hoogte wanneer Nadia een inloopspreekuur heeft.

Graag vertellen wij u het belang van (eventueel) vroegtijdig inschakelen van een kinderfysiotherapeut. Wanneer er vroegtijdig mogelijke achterstanden in de motoriek wordt gesignaleerd, kan er gericht op ingezet worden, om grote achterstand te vermijden. Zowel u als ouder en wij als kinderdagopvang, kunnen dan samen er voor zorgdragen dat het kind zich zo optimaal mogelijk ontwikkeld.

Kinderfysiotherapie wordt, naast begeleiding bij (aangeboren) ziekten en aandoeningen, vaak ingezet als hulp en monitoring tijdens de ontwikkeling van een kind. Denk hierbij aan een baby met een sterke voorkeurshouding of kindjes die mondjes terug geven (veelvuldig spugen), een fysiotherapeut zou hierbij kunnen helpen d.m.v. het geven van advies aan ouders en/of verzorgers en door het geven van handvattingen tijdens de verzorging.

Wanneer leeftijdsgenoten zich sneller ontwikkelen dan uw kindje, kan er een observatie en onderzoek worden gedaan waarom dit zo zou kunnen zijn en kan dit mogelijk eenvoudig verholpen worden. Dit kan zijn op fijn of grof motorisch gebied, maar een kinderfysiotherapeut zou ook advies kunnen geven bij een kindje wat erg  onhandig is, slap of juist erg stijf oogt.

Tijdens het ontwikkelen van het lopen kunnen zich ook nog een heel aantal ‘problemen’ voordoen, voorbeelden hiervan zijn; veelvuldig vallen en struikelen, op de tenen lopen, houterig bewegen en bang zijn om te spelen en te klimmen. Ook hierbij kan een kinderfysiotherapeut ondersteuning bieden door middel van oefeningetjes, handige tips en adviezen.

MedSupport deelt ook nog een handige Signaleringlijst kinderfysiotherapie waar gebruik van gemaakt wordt om vroegtijdig eventuele achterstanden mee gesignaleerd kunnen worden.

Heeft u vragen over bovenstaande? Nadia Altena staat u graag te woord tijdens haar volgende inloopspreekuur, of u kunt contact opnemen met MedSupport.

  0314-765 099 / https://www.medsupport.nl